Σαρανταποδαρούσες

Σώμα:
Οι σαρανταποδαρούσες είναι επιμήκεις, με επίπεδα, τεταμένα σώματα που περιέχουν ένα ζεύγος ποδιών ανά τμήμα.

Χρώμα:
Οι σαρανταποδαρούσες εμφανίζονται σε διάφορα χρώματα και μοτίβα, αλλά οι περισσότερες είναι καφέ και κοκκινωπό πορτοκαλί.

Μέγεθος:
Τα μεγέθη κυμαίνονται από 4 έως 152 mm, ανάλογα με το είδος.

Κεφάλι:
Τα κεφάλια των σαρανταποδαρουσών έχουν ένα ζευγάρι μακριών και ευαίσθητων κεραιών.

Νύχια:
Έχουν μικρά στόμια και έχουν μεγάλες δομές με νύχι που περιέχουν αδένα δηλητηρίου. Επειδή οι περισσότερες σαρανταποδαρούσες είναι σαρκοφάγα πλάσματα που τρέφονται για φαγητό τη νύχτα, χρησιμοποιούν τα νύχια τους για να παραλύσουν τα θύματά τους, όπως τα σκουλήκια, τις αράχνες και τα μικρά σπονδυλωτά.

Πόδια:
Αν και ονομάζεται σαρανταποδαρούσα, που σημαίνει “40 πόδια”, οι σαρανταποδαρούσες μπορεί να έχουν από 15 έως 177 ζεύγη ποδιών.

Οι σαρανταποδαρούσες προτιμούν τις υγρές και σκοτεινές περιοχές. Ως αποτέλεσμα, τα σπίτια με προβλήματα υγρασίας μπορούν να προσελκύσουν αυτά τα παράσιτα. Οι σαρανταποδαρούσες  βρίσκονται σε υπόγεια, ντουλάπια ή μπάνια, μερικές φορές ακόμη και σε μπανιέρες ή νεροχύτες.

Μήπως δαγκώνουν;
Οι σαρανταποδαρούσες είναι δηλητηριώδεις. Το δηλητήριό τους τους επιτρέπει να επιτεθούν σε λεία και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους εναντίον αρπακτικών και άλλων φυσικών εχθρών. Το δηλητήριο της δεν θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους, αν και το τσίμπημα της μπορεί να είναι οδυνηρό.

Διάρκεια ζωής
Υπό την προϋπόθεση ότι είναι σε θέση να ξεφύγουν από τους θηρευτές και ότι το περιβάλλον τους ευνοεί την επιβίωση, οι σαρανταποδαρούσες μπορούν να ζήσουν για έξι χρόνια. Μεταξύ των αρθροπόδων, αυτή η διάρκεια ζωής θεωρείται πολύ μεγάλη.