Τρωκτικά

Τι είναι τρωκτικό;
Τα τρωκτικά είναι μια ομάδα επιβλαβών παρασίτων που περιλαμβάνει ποντίκια, αρουραίους και σκίουρους. Αυτά τα ζώα μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα, να βλάψουν την ιδιοκτησία και να εξαπλωθούν. Τα τρωκτικά που έρχονται συχνά σε σύγκρουση με τους ανθρώπους στην Ελλάδα είναι:

Αρουραίοι

Οι αρουραίοι είναι ενστικτωδώς επιφυλακτικοί για νέα πράγματα στο περιβάλλον τους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελέγχου των αρουραίων, όπως οι παγίδες και το δόλωμα, και αποικίζουν στις σοφίτες, τα νερά, κάτω από το σκυρόδεμα και τις βεράντες, στα κενά των τοίχων και σε άλλες δύσκολες περιοχές.
Οι αρουραίοι μπορούν να φιλοξενήσουν και να μεταδώσουν μια σειρά από σοβαρές ασθένειες. Μπορούν επίσης να εισάγουν παράσιτα που μεταφέρουν ασθένειες, όπως ψύλλοι, στο σπίτι σας.

Οικόσιτα Ποντίκια

Τα ποντίκια εισβάλλουν στο σπίτι σας αναζητώντας φαγητό, νερό και ζεστασιά.
Κάθε ποντίκι μπορεί να μολύνει πολύ περισσότερα τρόφιμα από αυτά που τρώει.

Άλλοι τύποι τρωκτικών

Χαρακτηριστικά
Τα τρωκτικά είναι θερμόαιμα θηλαστικά που, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο. Έχουν υπερμεγέθη μπροστινά δόντια για να μαζεύουν και να ελέγχουν τα δόντια, τα οποία είναι προσαρμοσμένα για μάσημα. Τα τρωκτικά μασούν μεγάλη ποικιλία αντικειμένων που είναι διαθέσιμα σε αυτά και προκαλούν μεγάλες ζημιές μέσα και γύρω από τα σπίτια.

Τα τρωκτικά ευδοκιμούν σε ολόκληρο τον κόσμο σχεδόν σε κάθε βιότοπο με πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, μπορεί να είναι δύσκολο να κρατηθούν έξω από ένα σπίτι. Οι αρουραίοι μπορούν να μπουν μέσα σε τρύπες μεγέθους ενός τετάρτου της ίντσας, ενώ τα ποντίκια μπορούν να χρησιμοποιήσουν κενά μεγέθους ενός δεκάτου ίντσας για να μπουν μέσα.

Τρωκτικά και ασθένειες

Εκτός από το ότι είναι δύσκολο να ελέγχονται, τα τρωκτικά μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες και να μολύνουν τα τρόφιμα με απόβλητα, τρίχες και σάλιο. Στην πραγματικότητα, τα ποντίκια μπορούν να μολύνουν περίπου 10 φορές την ποσότητα φαγητού που τρώνε.

Τα παράσιτα είναι επίσης οικοδεσπότες για ψύλλους, οι οποίοι μπορούν να διαδώσουν πανώλη και ασθένειες όπως ο ιός της λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει κυρίως εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πονοκεφάλους, πυρετό και μηνιγγίτιδα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν εντοπίσετε ένα τρωκτικό στο σπίτι σας, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία διαχείρισης παρασίτων για απομάκρυνση και ταυτοποίηση. Η παρουσία ενός τρωκτικού μέσα σε ένα σπίτι μπορεί να σηματοδοτήσει μια προσβολή.

Κρατήστε όλα τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα μακριά από το τρωκτικό. Εάν είναι πιεσμένο, το τρωκτικό θα δαγκώσει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.